Starta ett projekt 

IFMSA-Swedens verksamhet bygger till en del på våra aktiva projekt runtom i landet. Är du intresserad av att starta ett projekt - antingen ett som redan finns på annan lokalort, eller en helt ny idé - följer här en guide över saker som är bra att tänka på när man ska starta ett nytt projekt inom IFMSA Sweden.

Vad är ett projekt?

Projekt inom IFMSA-Sweden kan innefatta alla aktiviteter inom IFMSA-Swedens intresseområden. Det grundar sig i en eller flera olika aktiviteter som tillsammans arbetar fokuserat på en särskild fråga. Exempelvis kan det röra sig om workshops, seminarier, en kampanj, nätverk eller undersökningar.

IFMSA-Swedens syfte och vision

Alla aktiviteter och projekt inom organisationen ska vara i linje med vårt syfte och vision. IFMSA-Sweden är en organisation som arbetar för att alla blivande vårdpersonal ska ha kompetens inom professionellt bemötande, ser vikten av preventivt folkhälsoarbete och agerar interprofessionellt för en jämlik vård. IFMSA-Sweden är en fackligt och politiskt obunden organisation som jobbar för att skapa möjligheter och forum för samarbete inom vård- och hälsorelaterade frågor. Detta strävar vi efter att göra lokalt, nationellt och internationellt. IFMSA-Swedens syfte och vision står beskrivet i organisationens stadgar.

Arbetsgruppstillhörighet

Alla projekt måste tillhöra en arbetsgrupp. IFMSA har fem olika arbetsgrupper (SCOPE, SCORE, SCOPH, SCORP och SCORA). Varje arbetsgrupp har en kontaktperson som är ledamot i IFMSA-Swedens nationella styrelse och som har ett övergripande ansvar för samtliga projekt inom respektive arbetsgrupp. Arbetsgruppsansvarig ansvarar för att underlätta samarbete mellan projekt på olika orter, hjälpa projekt då problem uppstår, samt att utveckla och utvärdera sin verksamhet. Arbetsgruppsansvarig hjälper även till att söka ekonomiskt stöd från IFMSA-Sweden och externa bidragsgivare. Är intresserad av att registrera din aktivitet/projekt i IFMSAs internationella “Programs”? Mer information hittar du här.

Verksamhetsplan

När ansökan om projektstatus skickas in ska även en projektplan bifogas. Denna ska på ca 1 A4 beskriva vad projektet har för bakgrund, syfte och betydelse. Den ska också innehålla en beskrivning av hur projektet ska genomföras och gärna innehålla en tidsplan.

Ekonomi

När ett projekt har blivit beviljat projektstatus har projektet rätt att söka ekonomiskt stöd från IFMSA-Sweden. Detta görs genom att skicka en ansökan om projektbidrag till den arbetsgruppsansvarige för arbetsgruppen som projektet tillhör. Detta beviljas sedan av arbetsgruppsansvarige för alla ansökningar upp till 4000 kronor. Gäller det högre belopp behöver ansökningen godkännas av styrelsen innan bidraget kan betalas ut. När projektet avslutat aktiviteten som bidraget ansökts för, behöver ansvarig person i projektet lämna in en återrapportering där det ska beskrivas hur pengar användes, samt om det ska återbetalas några pengar som blivit över. Läs våra riktlinjer om projektbidrag här.

Slutligen

Stort lycka till med ert nya projekt! Har ni några generella frågor, ej relaterade till en specifik arbetsgrupp, är ni välkomna att maila generalsekreterare@ifmsa.se.