Styrelseval 2025/2026

Vill du engagera dig inom världens största förening för vårdstuderande? Intresserar du dig för global hälsa och folkhälsofrågor? Brinner du för IFMSA och är full av idéer för hur organisationen kan fortsätta utvecklas?
Då är det precis dig vi söker!

Att sitta i IFMSA-Swedens nationella styrelse är ett utmanande och roligt uppdrag. Vi söker kandidater som är intresserade och engagerade, med erfarenhet från lokala IFMSA-grenar eller annat engagemang inom global hälsa eller civilsamhället. Exempel på egenskaper vi värdesätter till en framtida styrelse kan du läsa under respektive post nedan. Vi ser gärna att vi får en bredd i nomineringarna och kommer se till styrelsen som helhet, det är därför inte avgörande att en person besitter alla de kriterier som listas.  

Kandidera senast 31 oktober!
Kandidera gör du genom att fylla i detta formulär: Ansökan till nationell styrelsepost IFMSA-Sweden. Ansökan stänger 31 oktober, kl 23:59. Du kan givetvis söka flera poster. Vi önskar i sådant fall en ansökan per post.

Vad händer härnäst?
Efter att du skickat in din ansökan kommer du bli kontaktad av valberedningen för en intervju. Styrelsen väljs sedan in under Fullmäktigemötet, 23:e november. Resten av hösten arbetar den tillträdande styrelsen parallellt med den nuvarande styrelsen under en överlämningsperiod, fram till årsmötet i februari/mars 2025, då den nya styrelsen tar över och leder IFMSA-Sweden för det kommande året.

Vilka poster kan man söka?
Nedan ser du vilka poster i nationella styrelsen och vilka funktionärsposter man kan söka. Vid frågor om posterna, maila gärna sittande ledamot (mailaress finns under respektive post) eller valberedningen. Du kan även läsa mer om posterna i stadgeinstruktionerna.

Nominera!
Känner du någon som du tror skulle passa bra som nationell styrelseledamot? För att nominera en person till en post, skicka deras namn, telefonnummer och mailadress till valberedningens mail valberedning@ifmsa.se. Dit är du även välkommen att höra av dig med allmänna frågor. 

Vi ser fram emot era ansökningar!

Hälsningar,
Fara Arias Fuentes, Martin Nilsson & Samuel Kiby Berglöf
Valberedning, IFMSA-Sweden

Här hittar du formuläret för motkandidaturer! Deadline för ansökan är 22/11 kl. 21:00
Vid frågor om valet, vg kontakta valberedningen@ifmsa.se, vid frågor om en post, vg kontakta sittande ledamot

Postbeskrivningar

Postbeskrivningar till nationella styrelseposter

I nationella styrelsens arbete ingår för samtliga poster (utöver det som är specificerat) att delta i nationella styrelsens löpande arbete, vilket i praktiken innebär att finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret, delta i nationella styrelsemöten samt på nationella kick-offs.

  • Ordförande är organisationens ansikte utåt och sitter på det yttersta ansvaret för föreningen. Du ska ha en överblick över hela organisationen på både lokal, nationell och internationell nivå. Posten innebär alltså en hel del ledarskap, samordning och strategiskt tänkande och planerande från ditt håll.

    Posten som ordförande innebär:

    • Att koordinera och hålla kontinuerlig kontakt med övriga styrelseledamöter.

    • Att samordna och leda styrelsemöten.

    • Att blicka framåt och se över föreningens riktning och övergripande mål.

    • Att sammankalla och planera fullmäktige och årsmöten.

    • Att ihop med generalsekreterare se över ansökan till MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) för ekonomiskt bidrag.

    Ordförande håller även föreningens medlemmar uppdaterade om aktuell verksamhet inom styrelsen. Under IFMSA General Assemblies leder du, ihop med VPIA, föreningens delegation. General Assemblies anordnas två gånger per år, och nästa inträffar under mars månad.

    En gedigen erfarenhet i föreningens alla grenar - lokalt, nationellt och internationellt, förväntas!

    Kontakt: president@ifmsa.se

  • VPI jobbar tätt med ordförande men har framför allt fokus på kontakten med lokalordföranden för att koordinera lokalorternas behov. Du är spindeln i nätet under planeringen av nationella helger och du gör diverse nationella insatser vid behov.

    Posten som VPI innebär att:

    • VPI stöttar och hjälper ordförande i diverse frågor och beslut. VPI ska överta ordförandes uppgifter om ordförande avgår, eller då ordförande av annan orsak tillfälligt inte kan utföra sina arbetsuppgifter.

    • Du har kontinuerlig kontakt, individuellt och/eller i grupp, med lokalordföranden för att koordinera lokalortens behov. Du hjälper till med konkreta frågor, men bidrar också på olika sätt till inspiration, motivation och till att utveckla lokalorten. Du kan, om behov och intresse finns, delta på lokala styrelsemöten och till exempel presentera IFMSAs verksamhet.

    • VPI är spindeln i nätet under planeringen av nationella helger, där du äntligen får träffa den förening du vårdar! Här har du ett nära samarbete med lokalorten som håller i NH för att stötta logistisk planering. Du har kontakt med arbetsgruppsansvariga, trainers och övriga nationella styrelsemedlemmar för att utforma ett schema för programaktiviteterna. Du har kontakt med centralstyrelsen för till exempel budgetfrågor. Ditt arbete är viktigt för att synkronisera samtliga inblandade med syftet att skapa ett lärorikt, spännande och roligt program för samtliga deltagare.

    Den här posten passar dig som tycker om att ha en överblick i IFMSA-Swedens nationella och lokala verksamhet samt tycker om att samarbeta med många personer. Erfarenhet av lokalt styrelseengagemang är meriterande.

    Kontakt: vpi@ifmsa.se

  • VPE ansvarar för IFMSA-Swedens samarbeten med andra föreningar inom Sverige, samt representation gentemot myndigheter. Du engagerar dig även i IFMSA-Swedens ställningstagande och åsikter i olika frågor. Om det känns spännande med viktiga kontakter och att ha koll på vad som är på gång, då är det posten för dig!

    Posten som VPE innebär att;

    • Du håller tät kontakt med Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU), studentnätverk och andra nätverk inom global-hälsa sektorn.

    • Du sprider möjligheter och kontakter, bland annat från våra nätverk till våra medlemmar.

    • Du lyfter IFMSA-Swedens ställningstagande och åsikter i olika frågor, med utgångspunkt i våra policydokument.

    • Du är drivande i påverkningsarbete och föreningens arbete för Agenda2030 och de globala målen.

    • Du ansvarar för vårt deltagande på möten och i beslut i de nätverk vi är aktiva i. Detta gäller bland annat aktörsmötet för global hälsa, planering och deltagande inför Almedalsveckan och vårt engagemang i Rätt till vård-initiativet.

    • Du är även en av styrelsens helhetsarbete.

    Detta passar dig som är framåt, social och kan arbeta systematiskt. Erfarenhet inom organisationen, civilsamhället och politiska frågor är meriterande. Det är fördelaktigt om du redan har erfarenhet inom IFMSA på lokal nivå eller tidigare har deltagit på externa evenemang exempelvis Almedalsveckan.

    Kontakt: vpe@ifmsa.se

  • VPIA har det övergripande ansvaret för de internationella mötena och är huvudpersonen gentemot det internationella - så om du gillar att resa, skaffa vänner över hela världen och sätta dig in mer i internationella IFMSAs verksamhet då är detta posten för dig!

    Posten som VPIA inkluderar uppgifter såsom att:

    • Hålla sig uppdaterad om vad som händer internationellt och hålla styrelsen uppdaterad på viktiga händelser.

    • Ansvara för genomförandet av att skicka en svensk delegation till de internationella mötena General Assembly (GA), Europeiska mötet (EuRegMe) och det Nordiska mötet (FINO) från början till slut.

    • Säkerställa IFMSA-Swedens rösträtt på de internationella mötena.

    • Åka som Head of Delegation och ansvara för att leda den svenska delegationen på internationella möten.

    • Företräda IFMSA-Sweden på plenum på General Assembly (GA).

    • Sammanställa mötesrapporter för de olika internationella mötena.

    Tillgänglighet att åka på de internationella mötena och representera IFMSA-Sweden under året är önskvärt, men inget krav då det även går bra att utse en annan person till det.. Det är meriterande om man har erfarenhet av eller deltagit tidigare på ett internationellt möte såsom GA, EuRegMe eller FINO men detta är inget krav heller.

    Vi planerar att till verksamhetsåret 2024/2025 utlysa assistentposter för att avlasta VPIAs arbete.

    Arbetet som VPIA är väldigt roligt och givande där man får samarbeta tätt mycket med andra styrelseposter och chansen att få åka utomlands och träffa människor från hela världen!

    Kontakt: vpia@ifmsa.se

  • Generalsekreterare (GenSek) är en spännande post med varierande arbetsuppgifter, som tillåter dig att bistå ordföranden i många frågor. Närmast till hands ligger rollen som mötessekreterare under våra nationella styrelsemöten, men du kan även komma att hantera projektansökningar och föra kontakten med sponsorer och bidragsgivare. Den här posten passar dig som vill få en fördjupad förståelse för föreningens struktur och uppbyggnad.

    Posten som Generalsekreterare inkluderar uppgifter såsom att:

    • Vara mötessekreterare under styrelsemöten inom IFMSA-Sweden.

    • Föra dialog med ordförande och kan ta på dig uppdrag som det finns behov för, exempelvis sitta som ansvarig för olika utredningar.

    • Du sköter om projektansökningar.

    • Du för kontakten med sponsorer och bidragsgivare.

    Om du blir vald som GDPR ansvarig kommer även posten innebära:

    • Se till att utbilda föreningen angående GDPR, och ser till att det efterföljs.

    • Ser till att rensa föreningsminnet på personliga uppgiftet i slutet av perioden, men även om en privatperson önskar ändra på sina lagrade uppgifter.

    GenSek-posten är väldigt rik på möjligheter. Tidigare föreningserfarenhet är väldigt bra att ha i bagaget. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor!

    Kontakt: generalsekreterare@ifmsa.se

  • Kassören är ytterst ansvarig för IFMSA-Swedens ekonomiska förehavanden, redovisning samt bokslut. Som kassör jobbar du i tätt samarbete med generalsekreteraren och ordföranden för att hålla koll på föreningens aktiviteter, men har även en viktig röst i centralstyrelsen och dess beslut. Genom denna kontakt, och din inblick i föreningens ekonomi, får du ett unikt perspektiv på vår verksamhet. Det är en utvecklande post, där en hög grad av integritet och personligt ansvar förutsätts. Det är också en väldigt bra erfarenhet om du i framtiden kan tänka dig att jobba med verksamhetsstyrning och ledarskap.

    Det mesta går att lära sig efterhand, men det går enklare om du har tidigare erfarenhet av att ha arbetat med ekonomi på något sätt, som kassör i en förening eller på en arbetsplats. Eftersom du är involverad i många beslut kring planering och strategi, är det bra att vara väl insatt i föreningens verksamhet. Hör gärna av dig om du vill veta mer!

    Kontakt: treasurer@ifmsa.se

  • Mediaansvarig har helhetsansvaret för att stärka IFMSA-Swedens identitet och digitala närvaro - så älskar du att vara kreativ, har massor av idéer och gillar att kommunicera effektivt? Då är detta posten för dig!

    Mediaansvarig ansvarar för IFMSA-Swedens profil utåt - allt ifrån sociala kanaler och vår grafiska profil, till hemsidan och andra webbplattformar. I arbetet finns även ett övergripande ansvar för medlemsrekrytering och att verka för kompetensutveckling hos medlemmarna kring PR och kommunikation.

    Posten som Mediaansvarig inkluderar uppgifter såsom att:

    • Koordinera och ansvara över att IFMSA-Swedens sociala kanaler (i huvudsak Instagram och Facebook) uppdateras regelbundet genom inlägg, stories och reels. Publiceringarna inkluderar både påverkansarbete, medlemsmöjligheter och rapportering från olika events.

    • Koordinera och ansvara över IFMSA-Swedens hemsida (byggd i Squarespace) uppdateras med senaste informationen. Du ansvarar för att hemsidan vidareutvecklas och att kalendern uppdateras regelbundet. I arbetet kring hemsidan ingår även att hålla layout, servrar och domänsidor uppdaterade.

    • Ansvara för IFMSA-Swedens beställning av merch, samt koordinera större gemensamma beställningar för lokalorterna.

    • Aktivt verka för att stärka kompetensen kring PR och kommunikation bland föreningens medlemmar genom kapacitetsbyggande aktiviteter och koordinera arbetet mellan PR-ansvariga på lokalorterna och projekten.

    • Ansvara för IFMSA-Swedens konton på olika webbplattformar som föreningen använder, såsom Googlekonton, Canva, Mentimeter mfl.

    • Ansvara för att IFMSA-Swedens grafiska profil hålls uppdaterad och att regleringar kring användning av logotyper följs.

    • Genomför nationella mailutskick (för de mest prioriterade medlemsmöjligheterna) via vårt medlemsregister.

    • Ansvara över föreningskameran och att bilder tas under våra nationella event.

    Observera att till verksamhetsåret 24/25 kan namnet på posten komma att ändras, samt åläggas arbete inom centralstyrelsen. Assistentposter till mediaansvarig planeras att utlysas under våren för att avlasta och utveckla arbetet inom PR och kommunikation.

    Denna post kräver god tillgänglighet under året samt att du värdesätter deadlines och är bra på att delegera arbete. Tidigare erfarenhet av PR och webbsidor, samt god kännedom om föreningen förväntas för denna post.

    Kontakt: admin@ifmsa.se

  • Trainingsansvarig (NOC) har det övergripande ansvaret för kapacitetsbyggande verksamheten inom IFMSA-Sweden, dvs. fortbildningen av våra medlemmar. Detta är en bred post med många möjligheter - så om du gillar att organisera workshops, utbilda andra och även få en internationell touch, då är denna post för dig!

    Du håller medlemmarna uppdaterade om internationella möjligheter till fortbildning och trainerutbildningar som äger rum flera gånger om året i olika delar av världen. Kanske till och med arrangerar en training på hemmaplan i Sverige! Internationellt har du möjlighet att åka på trainings för att utbilda dig samt hålla kontakt med andra NOCs. Du kommer få insikt i alla delar av föreningen och vad som arrangeras för att utveckla den.

    Posten som NOC inkluderar uppgifter såsom att:

    • Ansvara för att ha kontakt med aktiva trainers i IFMSA-Sweden och ansvara för att nya trainers utbildas genom att sprida information kontinuerligt om när ansökningar öppnar till trainings internationellt och informera lokalt och nationellt om vad trainings innebär, och varför det är roligt och givande att delta i en training.

    • Vara involverad i den internationella kapacitetsbyggande verksamheten genom kontakt med europeiskt ansvarig för kapacitetsbyggande och resterande ansvariga i respektive nationell medlemsorganisation genom mejlserver där det kontinuerligt skickas ut information.

    • Vara påläst inför de två årliga General Assemblies inför CB-plenary där man röstar in ändringar i riktlinjerna, oavsett om du är på plats eller inte.

    • Planering av trainingsessions till nationella helger.

    • Nära samarbete med VPI (vice president för interna frågor) för att se till att lokalorterna arrangerar kapacitetsbyggande aktiviteter och finnas som stöd för våra medlemmar i IFMSA-Sweden som vill arrangera sådana aktiviteter.

    Erfarenhet rörande kapacitetsutveckling och fortbildning inom IFMSA och/eller inom andra organisationer är meriterande. Vi ser gärna att du som sökande har ett intresse att själv utbilda dig till trainer i IFMSA under din tid på posten (om du inte redan är trainer i IFMSA). Syftet som trainer är att kunna arrangera workshops hemma i Sverige. Det är alltså inget måste att man redan ska vara trainer och det kommer finnas goda möjligheter till utveckling och att växa under verksamhetsåret!

    Observera att till verksamhetsåret 24/25 kan namnet på posten komma att ändras, samt åläggas arbete inom centralstyrelsen. Under verksamhetsåret 2023-2024 har vi inte haft en NOC så vi längtar verkligen efter att detta ska starta igen i IFMSA-Sweden!

    Kontakt: training@ifmsa.se

  • National Professional Exchanges Officer for incoming students

    Denna post är för dig som brinner utbyten och lite extra just för våra utländska studenter som ska praktisera i vår svenska sjukvård. Du kommer få jobba med utbytesansvariga på alla nivåer - lokalt, nationellt och internationellt. Posten ger dig även fantastiska internationella möjligheter, exempelvis förväntas du delta på ett världsmöte (General Assembly), främst det i mars, det arrangeras även en NEO/NORE-weekend i Europa årligen, och om du är intresserad av att fortsätta internationellt du är ett steg närmare de internationella utbytesposterna kommande år.

    Du som NEO-in ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten, nationell samordnare för utbytesverksamheten, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. NEO-ins huvudansvar är att hantera ansökningarna för utländska inkommande studenter för den kliniska verksamheten (SCOPE). Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten.

    Posten som NEO-in inkluderar uppgifter såsom att:

    • Bära huvudansvaret för att koordinera och på nationell nivå planera mottagandet av inkommande SCOPE-studenter under juli och augusti månad. Du ansvarar för fördelning av studenter till respektive lokalort och klinikplats. Ett mycket roligt arbete!

    • Ansvara för att LEOs har den kunskap och information som krävs för att hitta klinikplatser och ihop med NORE-in se till att LEOs och LOREs kan utföra sina arbetsuppgifter på lokalorten.

    • Se till så att utbytesvillkoren för SCOPE i utbytesdatabasen är korrekta och uppdaterade.

    • Vara huvudansvarig för de enskilda utländska studenternas ansökningar genom att bland annat skicka ut Invitation Letters och Card of Acceptances.

    • I samarbete med övriga i utbytesgruppen se till att utbytesverksamhetens årsplan för och att deadlines möts.

    • Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger tillsammans med övriga i nationella utbytesgruppen.

    • Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NEO-out se till att uppdatera information om den kliniska utbytesverksamheten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.

    NEO-in jobbar tätt med övriga utbytesansvariga och har även en stor del i det internationella arbetet. Du förväntas hålla dig uppdaterad om arbetet som sker internationellt inom SCOPE och föra det vidare till nationell och lokal nivå. NEO-in håller kontakt med det internationella SCOPE-teamet och informerar dem om eventuella förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.

    Kontakt: neo-in@ifmsa.se

  • National Professional Exchanges Officer for outgoing students

    NEO-out ansvarar, tillsammans med övriga tre utbytesposter, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet. NEO-outs huvudansvar berör svenska studenter som reser till andra länder på kliniska utbyten med IFMSA-Sweden (SCOPE). Du arbetar tätt tillsammans med övriga nationella poster och utbytets lokalansvariga för den kliniska verksamheten (LEOs), för att samordna utbytet inför sommaren 2024. Du som NEO-out ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten (nationell samordnare för utbytesverksamheten), för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten.

    Posten som NEO-out inkluderar uppgifter såsom att:

    • Planera och sköta kontraktskrivning med de länder IFMSA-Sweden önskar ha utbyten med inför kommande säsong, gärna på plats på fysiskt General Assembly (GA) - en otrolig upplevelse att vara med om!

    • Annonsera ut utbytesplatserna och fördela dem till de som ansökt. När platserna fördelas är det NEO-outs ansvar att all kommunikation mellan studenterna och värdländerna fungerar på ett bra sätt. Det innebär allt från att svara på nervösa frågor från studenter som skall resa ut från Sverige och hjälpa dem med utbytesprocessen, till att i detta vara i kontakt med andra utbytesansvariga över hela världen.

    • Se till att information om utbytena är tillgänglig för utgående studenter.

    • Ansvara för att alla utgående studenter genomfört en Pre-Departure-Training (PDT) innan avresa.

    • Hålla sig uppdaterad kring arbetsgruppens arbete internationellt och föra det vidare till nationell och lokal nivå.

    • Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger (tillsammans med övriga i utbytesgruppen).

    • Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NEO-out se till att uppdatera information om den kliniska utbytesverksamheten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.

    NEO-out jobbar tätt med övriga utbytesansvariga och har även en stor del i det internationella arbetet. Hen håller sig uppdaterad om arbetet som sker internationellt inom SCOPE och för det ner till nationell och lokal nivå. NEO-out håller kontakt med det internationella SCOPE-teamet och informerar dem om eventuella förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.

    Kontakt: neo-out@ifmsa.se

  • National Research Exchanges Officer for incoming students

    NORE-in är en post för dig som vill fokusera på att hitta de bästa forskningsplatserna i Sverige för våra inkommande utländska studenter och se till att utveckla vår utbytesverksamhet i Sverige. Det är en rolig och utvecklande post där du får insikt i utbytesverksamheten på både lokal, nationell och internationell nivå. Posten ger dig även internationella möjligheter att kunna delta på möten såsom General Assembly för att dela ut Invitation Letters till länder som ska skicka sina studenter till Sverige. Posten öppnar även upp möjligheten att fortsätta internationellt inom SCORE.

    NORE-in ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten, nationell samordnare för utbytesverksamheten, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten men alla intresserade är välkomna att ansöka.

    Posten som NORE-in inkluderar uppgifter såsom att:

    • Förse LOREs med tillräcklig information, hjälp och råd, så att de på ett adekvat sätt kan hitta forskningsplatser och utföra sina arbetsuppgifter.

    • Är huvudansvarig för ansökningsprocessen för de inkommande utländska forskningsstudenterna och fördelar dem till forskningsplatser på de olika lokalorterna.

    • Uppdatera SCORE:s databas allt eftersom nya forskarprojekt säkras.

    • Tillsammans med NORE-out ansvara för att forskningsplatser utannonseras under hösten och enligt priortieringssystemet tilldela svenska studenter forskningsutbyten de ansökt.

    • Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NORE-in se till att uppdatera information om forskningsutbyten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.

    • Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger, tillsammans med övriga nationella utbytesansvariga.

    • Se till att information om utbytet är tillgänglig för inkommande studenter.

    Som NORE-in jobbar du tätt med övriga nationella utbytesansvariga och kommer att vara involverad i det internationella arbetet. Man ska även hålla sig uppdaterad på det arbete som sker internationellt inom SCORE och föra det vidare nationellt och lokalt. Du förväntas också hålla kontakt med internationella SCORE-teamet kring uppdateringar och förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.

    Kontakt: nore-in@ifmsa.se

  • National Research Exchanges Officer for outgoing students

    Denna post passar dig som tycker forskningsutbyten är extra spännande och vill hjälpa till med att våra svenska studenter ska få åka utomlands och forska! Du kommer få skriva kontrakt med andra länder, hjälpa våra svenska studenter i ansökningsprocessen och få möjlighet att delta på internationella möten, särskilt GA i augusti där vi skriver nästa års kontrakt. Posten öppnar även upp möjligheten att fortsätta internationellt inom SCORE!

    NORE-outs huvudansvar berör utresande svenska studenter som ska på forskningsutbyte.

    NORE-out ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten, nationell samordnare för utbytesverksamheten, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten men alla intresserade är välkomna att ansöka.

    Posten som NORE-out inkluderar uppgifter såsom att:

    • Skriva kontrakt för forskningsutbyten inför nästkommande utbytessäsong och vara huvudansvarig i processen för de svenska studenternas ansökningar för forskningsutbyten utomlands.

    • Vara behjälplig NORE-in i kontakten med LOREs på lokalorterna så de har det stöd som behövs för att utföra sina arbetsuppgifter.

    • Tillsammans med NORE-in ansvara för att forskningsplatser utannonseras under hösten och enligt priortieringssystemet tilldela svenska studenter forskningsutbyten de ansökt.

    • Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NORE-in se till att uppdatera information om forskningsutbyten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.

    • Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger, tillsammans med övriga nationella utbytesansvariga.

    Som NORE-out jobbar du tätt med övriga nationella utbytesansvariga och kommer att vara involverad i det internationella arbetet. Man ska även hålla sig uppdaterad på det arbete som sker internationellt inom SCORE och föra det vidare nationellt och lokalt. Du förväntas också hålla kontakt med internationella SCORE-teamet kring uppdateringar och förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.

    Kontakt: nore-out@ifmsa.se

  • National Public Health Officer

    Posten för dig som tycker folkhälsa bland det viktigaste som finns! NPO är IFMSA-Swedens Nationellt ansvarig för arbetsgruppen för Folkhälsa (SCOPH). SCOPHs fokusområden är smittsamma sjukdomar inklusive antimikrobiell resistens, icke smittsamma sjukdomar (NCDs) och livsstil, sjukvårdssystem, psykisk ohälsa samt klimat och hälsa.

    Du finns där som stöd för projekten och lokalorterna, ansvarar för nationella aktiviteter, utgöra en kontakt till SCOPH IT samt delta i styrelsearbetet. Det finns nästintill oändliga möjligheter.

    Posten som NPO inkluderar uppgifter såsom att:

    • Stötta aktiviteter och projekt samt hjälpa till att starta upp nya aktiviteter. Projekten inom SCOPH inkluderar Nallesjukhuset, IIMC, Donera Mera, Psykisk Ohälsa Projektet och Vår Hälsa Brinner.

    • Ha en aktiv kommunikation med och stötta de lokala arbetsgruppsansvariga (LPO).

    • Hantera projektbidragsansökningar sk. äskningar.

    • Delta i det generella styrelsearbetet och ansvara för att representera SCOPHs intressen i den nationella styrelsen.

    • Arbeta med IFMSA-Swedens externa påverkningsarbete inom folkhälsa samt ansvara för SCOPH-relaterade policydokument tillsammans med vice-ordförande för externa frågor (VPE).

    • Planera, samordna och genomföra SCOPHs arbetsgruppstid under de nationella helgerna med stöd av vice-ordförande för interna frågor (VPI).

    • Registrera SCOPH-aktiviteter i IFMSA Internationella activity database. Det finns stöd att få från SCOPH Regional Assistant for Europe med detta.

    • Informera sig om SCOPH:s aktiviteter internationellt genom att hålla kontakt med SCOPH Regional Assistant for Europe, delta på internationella möten och vara uppkopplad till SCOPH-servern.

    • Informera IFMSA-Swedens medlemmar om de internationella, nationella och lokala möjligheter och händelser inom SCOPH samt se till att IFMSA-Swedens hemsida och sociala medier uppdateras med aktuell information kopplad till arbetsgruppen.

    Du som söker har ett genuint intresse för folkhälsa och är taggad på att lära dig mycket nytt! För att göra det mest nödvändiga ska man inte behöva lägga ned varje minut av sitt liv. Du bestämmer hur mycket arbete du lägger ned.

    Kontakt: npo@ifmsa.se

  • National Officer on human Right and Peace

    Att vara NORP innefattar varierande arbetsuppgifter, möjligheten att införskaffa och erbjuda kunskap inom ämnen såsom: mänskliga rättigheter, fred, migration, flyktingar, katastrofmedicin och bioetik på flera olika plan och sätt.

    Posten som NORP inkluderar uppgifter såsom att:

    Lokalt:

    • Vara den nationella kontakten för de olika lokala projekten inom SCORP, t.ex. LIVH - Läkare- och vårdstudenter informerar om Vård och Hälsa, Katastrofmedicin och LIKA.

    • Stöttar upp de olika projekten inom SCORP med

      • Uppstart av projekt.

      • Introduktion till arbetsgruppen.

      • Hantera, godkänna och följa upp äskningar (projektbidragsansökan för ekonomiska medel).

      • Samarbeta med Nationell Samordnare för Katastrofmedicin.

      • Synka behov och insatser för olika KatMed i olika lokalorter.

    Nationellt:

    • Ansvara för organisera arbetsgruppstider för SCORP på Nationella Helger.

      • Facilitera (hålla i) egna arbetsgruppstider.

      • Bjuda in externa som håller i arbetsgruppstider.

    • Representera IFMSA-Sweden inom Rätt till Vård Initiativet, som utgörs av olika vård- och fackföreningar som arbetar för allas rätt till hälsa, i synnerhet papperlösas rättighet.

    Internationellt:

    • Representa IFMSA Sweden inom SCORP frågor - på internationella möten.

      • Rösta och delta aktivt på SCORP Plenary. Här beslutar man om riktningen internationella SCORP ska ta!

      • Delta på SCORP Sessions, alltså arbetsgruppstider inom SCORP.

      • Läsa, ge input och rösta gällande val av internationella poster som berör SCORP (mycket spännande, här är du och påverkar på riktigt!)

      • Läsa, ge input och rösta gällande val av internationella policydokument som berör SCORP.

    Finns det andra möjligheter som jag kan ta mig an som NORP? Absolut! Kika gärna här om du är nyfiken och vill bli inspirerad över allt annat, som man kan genomföra som NORP. Tveka inte heller att höra av dig med frågor!

    Kontakt: norp@ifmsa.se

  • National Officer on reproductive health including HIV/AIDS

    Posten för dig som brinner för frågor rörande genus och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter! NORA leder och samordnar verksamheten inom arbetsgruppen SCORA, samt verkar för utvecklandet av denna i enlighet med IFMSA-Swedens syfte och vision. NORA ansvarar för IFMSA-Swedens projekt Kärleksakuten och AIDS-loppet. Genusgruppen och Maama and Family Projektet är just nu inaktiva, men kanske blir aktuellt igen i framtiden.

    NORAs arbete inkluderar uppgifter såsom att;

    • Stötta projekten som finns inom gruppen samt att driva arbetsgruppens utveckling framåt, genom att exempelvis uppmuntra lokalorterna till uppstart av nya projekt.

    • Ha en aktiv kommunikation med lokalt projektansvariga och förse dem med tillräcklig information och råd så att dessa på ett fullgott sätt kan utföra sina arbetsuppgifter.

    • Ansvara för att representera SCORA-projektens intressen i det generella styrelsearbetet, såsom styrelsemöten och styrelsediskussioner.

    • Hantera projektbidragsansökningar sk. äskningar.

    • Arbeta med IFMSA-Swedens externa påverkningsarbete inom reproduktiva hälsa och rättigheter, tillsammans och i samråd med VPE.

    • Planera och genomföra SCORAs arbetsgruppstid under de nationella helgerna. I detta finns det hjälp att få från VPI, men även trainers från vår databas som gärna hjälper till och håller i sessions vid behov.

    • Informera om SCORA:s aktiviteter internationellt, genom att delta på internationella möten, ha kontakt med de med andra länders NORAs och SCORA-Director, samt prenumerera på SCORA-servern.

    • Informera arbetsgruppens medlemmar om de internationella, nationella och lokala aktiviteter inom SCORA och se till att skriftlig information finns tillgänglig på varje lokalort.

    • Se till att IFMSA-Swedens hemsida och sociala medier uppdateras med aktuell information kopplad till arbetsgruppen, genom att rapportera från IFMSA möten, om nyheter på SCORA-servern.

    • Registrera projekt inom SCORAs i IFMSAs internationella databas för “Programs”.

    • Representera IFMSA-Sweden i internationella möten och delta på SCORA sessions.

    Kontakt: nora@ifmsa.se

Postbeskrivningar till funktionärsposter

En funktionärspost innebär att du arbetar nära styrelsen och förväntas finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret. Funktionärer bjuds in att delta vid årets styrelsemöten, men saknar dock rösträtt inom styrelsen.

  • Detta är en funktionärspost som införs för första gången nationellt med målet att inom kommande verksamhetsår bli posten “Vice President of Exchanges”. Posten är skapad för att främja en mer hållbar utbytesverksamhet och avlasta NEOs och NOREs vars främsta ansvar är att hantera studenters ansökningar. Du som söker denna post bör ha tidigare erfarenhet av inom utbytet och vara intresserad av att jobba med att koordinera SCOPE- och SCORE-verksamheten i Sverige för att driva vår verksamhet framåt!

    Posten som Nationell samordnare för utbytesverksamheten inkluderar uppgifter såsom att:

    • Koordinera möten med nationellt utbytesansvariga.

    • Representera utbytesverksamheten utåt gentemot universitet och svenska studenter och förbereda inför Exchange Fairs på internationella IFMSA-möten.

    • Marknadsföringsmaterial hålls uppdaterade, tillsammans med mediaansvarig och resterande nationellt utbytesansvariga.

    • Vara huvudansvarig förkapacitetsbyggande ändamål såsom LEO/LORE weekend, trainings för utbytesverksamheten i Sverige.

    • Koordinera eventuell planering av nationellt socialt program för inkommande studenter på sommaren

    • Koordinera ihop med nationellt utbytesansvariga och se till att rösträtt innehas för SCOPE och SCORE till internationella möten och se till att Exchange Conditions och ExPlore Pages hålls uppdaterade i databasen för SCOPE och SCORE.

    Kontakt: neo-in@ifmsa.se

  • Brinner du för nallesjukhuset? Då har du möjlighet att söka till Nationell samordnare för Nallesjukhuset, en spännande post med huvudansvar för att samla de lokala åsikterna och driva förbättringsarbete nationellt!

    Som nationell samordnare för nallesjukhusen är det din uppgift att kalla till nationella möten med representanter från de lokala projekten ungefär 2 gånger per termin. Du som söker denna post bör ha varit med i Nallesjukhuset på lokal nivå för att på bästa sätt kunna svara på frågor om verksamheten med större inblick. Samarbetet med NPO blir tätt i denna post då de behandlar samma arbetsgrupp och om du har ambitioner att driva verksamheten framåt med avseende till nallesjukhusen på nationell nivå finns det goda möjligheter till det.

    En funktionärspost innebär att du arbetar nära styrelsen och förväntas i den mån det är möjligt delta vid årets styrelsemöten, samt finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret. Funktionärerna saknar dock rösträtt inom styrelsen.

    Posten som Nationell samornare för Nallesjukhuset inkluderar uppgifter såsom att:

    • Hålla i nationella möten med representanter från nallesjukhusen 2 gånger per termin.

    • I samråd med NPO fortsätta att utveckla verksamheten i en positiv riktning.

    • Fortbilda nallesjukhusets lokala styrelsemedlemmar.

    • Se till att kommunicera erfarenheter och idéer mellan de olika lokalorterna, underlätta för samarbete.

    • Eventuellt ordna en projekthelg per år för nallesjukhusens styrelsemedlemmar.

    Kontakt: nallesjukhuset@ifmsa.se

  • Är kärleksakutens arbete något du har haft ögonen på? Då har du möjlighet att söka till Nationell samordnare för Kärleksakuten. Du kan göra en enormt uppskattad insats i att driva förbättringsarbete nationellt!

    Som nationell samordnare för Kärleksakuten kallar du lokalorterna till nationella möten ungefär 2 gånger per termin. Du som söker denna post bör ha varit med i Kärleksakuten på lokal nivå för att på bästa sätt kunna svara på frågor om verksamheten med större inblick. Samarbetet med NORA blir tätt i denna post då de behandlar samma arbetsgrupp och om du har ambitioner att driva verksamheten framåt med avseende till Kärleksakuten på nationell nivå finns det goda möjligheter till det.

    En funktionärspost innebär att du arbetar nära styrelsen och förväntas i den mån det är möjligt delta vid årets styrelsemöten, samt finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret. Funktionärerna saknar dock rösträtt inom styrelsen.

    Posten som Nationell samordnare för Kärleksakuten inkluderar uppgifter såsom att:

    • Hålla i nationella möten med representanter från Kärleksakuten 2 gånger per termin.

    • I samråd med NORA fortsätta att utveckla verksamheten i en positiv riktning.

    • Fortbilda Kärleksakuten lokala styrelsemedlemmar.

    • Se till att kommunicera erfarenheter och idéer mellan de olika lokalorterna, underlätta för samarbete

    • Eventuellt ordna en projekthelg per år för Kärleksakuten styrelsemedlemmar.

    Kontakt: samordnare@karleksakuten.se

  • Katastrofmedicin har under de senaste åren kommit att bli ett växande fokusområde inom IFMSA. Det finns ett tydligt intresse och behov av en nationell katastrofmedicinskt plattform för IFMSA Sweden medlemmar och med ett växande intresse, behöver vi dig som brinner för Katastrofmedicin!

    Vill du öka kunskapen om katastrofmedicin och förmåga till att bidra till medicinskt katastrofberedskp för läkar- och vårdstudenter i Sverige? Vill du jobba tillsammans med andra eldsjälar inom katastrofmedicin? Då är denna post definitivt något för dig!

    Posten som Nationell samordnare för Katastrofmedicin inkluderar uppgifter såsom att:

    • Jobba för att stötta lokala KatMeds med:

      • Uppstart av projekt.

      • Stöd för speciella aktiviteter.

      • Hålla i nationella eller individuella möten med representanter från KatMeds.

    • Dela information om intressant möjligheter till projektengagerade och medlemmar:

      • Internationella Trainings - uppmana lokalorter till att bli trainers (utbildare)!

      • Kurser inom Katastrofmedicin

      • Sköta sociala medier för Katastrofmedicin (vid behov)

    • Koordinera gemensamma nationella aktiviteter, t.ex. föreläsningsserie, katastrofmedicinsk utbildningshelg och deltagande i seminarier anordnade av externa parters

    • Rapportera till nationella styrelse och NORP (nationellt ansvarig för arbetsgruppen SCORP, som katastrofmedicin ligger inom)

    • Hålla koll på trainers inom Katastrofmedicin

    • Möjlighet till att koordinera internationella aktiviteter såsom SCORP Camp och ITdM training

    • Möjlighet till att koordinera påverkansarbete mot universiteten för att inkludera mer katastrofmedicin i läroplanen.

    Kontakt: katastrofmedicin@ifmsa.se

  • Denna post är för dig som varit tidigare engagerad inom föreningen och vill fortsätta att bidra med ett viktigt och uppskattat arbete, men inte har tid och möjlighet att engagera dig hela året med en styrelsepost. Du tillhör varken styrelsen eller funktionärsposterna, utan agerar som ett självständigt organ. Det är ett roligt och socialt arbete som kräver föreningsinsikt och innebär en hel del intervjuer.

    Posten som Valberedning innebär att du:

    • I början av hösten gör upp en plan inför utlysandet av poster och arbetet kring rekryteringen.

    • Håller en tät dialog med styrelsen angående planen för valberedningens arbete så att valet kan hållas under FUM, ett datum som passar båda parter.

    • Delegerar ut att uppdatera funktionärsposterna och ser till att informationen till hur man söker når ut till IFMSA-Swedens medlemmar.

    • Håller intervjuer med sittande styrelse om arbetsåret som varit och hur de ser på framtiden.

    • Håller intervjuer med ansökande till nästa styrelseår

    • Skickar ut ett förslag för posterna till Fullmäktige som ska tillsättas inför FUM.

    Du har en god kännedom om föreningsengagemang på styrelsenivå och vet hur arbetet ofta kan te sig. Du tycker om att ta kontakt med människor och har en god översikt över föreningen för att kunna välja den bästa styrelse föreningen kan få. Du arbetar under augusti till och med november, vilket är perioden före valmötet.

    Kontakt: valberedning@ifmsa.se

  • Du är en veteran i föreningen som är på väg att fasa ut ditt engagemang, men inte riktigt vill släppa taget än. Tillsammans med en annan erfaren och tidigare engagerad granskar du vad nationella styrelsen har för sig under året, går igenom budget och rapporter och försäkrar er om att verksamheten inte avviker från föreningens syfte. Du kan även kontaktas med frågor från styrelsemedlemmar avseende tolkning stadgeintruktioner med mera.

    Posten innebär:

    • Att ni analyserar styrelsens halvårsrapport under sommaren.

    • Att ni skriver en revisionsrapport inför Fullmäktige i februari, då ni framställer er rapport till fullmäktige och rekommenderar ansvarsfrihet eller ej.

    • Utöver detta står ni till föreningens förfogande vid svåra beslut där styrelsen kan uppfatta sig behöva extern rådgivning av erfarna föreningsmänniskor.

    Posten innebär inget kontinuerligt engagemang under året. Det är ett trevligt sätt att avsluta sitt engagemang på!

    Kontakt: revisorer@ifmsa.se