Fyllnadsval
nationella styrelsen
2025/2026
Vill du engagera dig inom världens största förening för vårdstuderande? Intresserar du dig för global hälsa och folkhälsofrågor?
Brinner du för IFMSA och är full av idéer för hur organisationen kan fortsätta utvecklas?
Då är det precis dig vi söker!
Att sitta i IFMSA-Swedens nationella styrelse är ett utmanande och roligt uppdrag. Vi söker kandidater som är intresserade och engagerade, med erfarenhet från lokala IFMSA-grenar eller annat engagemang inom global hälsa eller civilsamhället. Exempel på egenskaper vi värdesätter till en framtida styrelse kan du läsa under respektive post nedan. Vi ser gärna att vi får en bredd i nomineringarna och kommer se till styrelsen som helhet, det är därför inte avgörande att en person besitter alla de kriterier som listas.
Och en rolig nyhet!
Vi har fått beviljat MUCF-bidrag för 2025 så vi har ett roligt år framför oss med många spännande möjligheter!
Kandidera senast 24 januari !
Kandidera gör du genom att fylla i detta formulär: Fyllnadsval till nationella styrelsen IFMSA-Sweden 2025/2026. Ansökan stänger 24 januari 2025 kl 23:59. Du kan givetvis söka flera poster. Vi önskar i sådant fall en ansökan per post.
Vad händer härnäst?
Efter att du skickat in din ansökan kommer du bli kontaktad av valberedningen för en intervju. Styrelsen väljs sedan in under årsmötet som hålls 15-16 februari under IFMSA-Swedens nationella helg i Uppsala. Den nya styrelsen för 2025/2026 tillträder efter årsmötet och leder IFMSA-Sweden det kommande året till årsmötet i början av året 2026.
Vilka poster kan man söka?
Nedan ser du vilka poster i nationella styrelsen och vilka funktionärsposter man kan söka. Vid frågor om posterna, maila gärna sittande ledamot (mailadress finns under respektive post) eller valberedningen. Du kan även läsa mer om posterna i stadgeinstruktionerna.
Nominera!
Känner du någon som du tror skulle passa bra som nationell styrelseledamot? För att nominera en person till en post, skicka deras namn, telefonnummer och mailadress till valberedningens mail valberedning@ifmsa.se. Dit är du även välkommen att höra av dig med allmänna frågor.
Vi ser fram emot era ansökningar!
Hälsningar,
Fara Arias Fuentes, Martin Nilsson & Samuel Kiby Berglöf
Valberedningen, IFMSA-Sweden 2024/2025
Vi är redan ett härligt gäng som är invalda i nationella styrelsen 2025/2026!
CENTRALSTYRELSEN
Ordförande - Sofia Hjälm
Kassör - Anina Fäs
Generalsekreterare - Jan Sert
VPI - Tilde Tengman
VPIA - Sara Naser
VPE - Lisa Hjerpe
Nya posten VPX - Ilham Alkhatib
ARBETSGRUPPSANSVARIGA
NPO - Olga Filson
NORA - Emma Alkbrant
NORP - Daniel Mallah
NEO-out - Victor Xerxes Hult
NORE-in - Hanna Daryapeyma
FUNKTIONÄRSPOSTER
Nationell samordnare för Kärleksakuten - Julia Lundgren
Nationell samordnare för Katastrofmedicin - Johan Bergengren
VALBEREDNING
Monica Rivero Durante
OCH SÅKLART VÅRA LOKALORDFÖRANDEN SOM SITTER MED NATIONELLT
Örebro - Yasser Adel Zubon
Göteborg - Eman Naveed
Skåne - Elin Karlsson
Norr - Omar Alsaid Ahmed
Uppsala - Theo Ringart
Stockholm - Linn Jörgensen
Postbeskrivningar
Postbeskrivningar till vakanta nationella styrelseposter
I nationella styrelsens arbete ingår för samtliga poster (utöver det som är specificerat) att delta i nationella styrelsens löpande arbete, vilket i praktiken innebär att finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret, delta i nationella styrelsemöten samt på nationella kick-offs.
-
Mediaansvarig har helhetsansvaret för att stärka IFMSA-Swedens identitet och digitala närvaro - så älskar du att vara kreativ, har massor av idéer och gillar att kommunicera effektivt? Då är detta posten för dig!
Mediaansvarig ansvarar för IFMSA-Swedens profil utåt - allt ifrån sociala kanaler och vår grafiska profil, till hemsidan och andra webbplattformar. I arbetet finns även ett övergripande ansvar för medlemsrekrytering och att verka för kompetensutveckling hos medlemmarna kring PR och kommunikation.
Posten som Mediaansvarig inkluderar uppgifter såsom att:
Koordinera och ansvara över att IFMSA-Swedens sociala kanaler (i huvudsak Instagram och Facebook) uppdateras regelbundet genom inlägg, stories och reels. Publiceringarna inkluderar både påverkansarbete, medlemsmöjligheter och rapportering från olika events.
Koordinera och ansvara över IFMSA-Swedens hemsida (byggd i Squarespace) uppdateras med senaste informationen. Du ansvarar för att hemsidan vidareutvecklas och att kalendern uppdateras regelbundet. I arbetet kring hemsidan ingår även att hålla layout, servrar och domänsidor uppdaterade.
Ansvara för IFMSA-Swedens beställning av merch, samt koordinera större gemensamma beställningar för lokalorterna.
Aktivt verka för att stärka kompetensen kring PR och kommunikation bland föreningens medlemmar genom kapacitetsbyggande aktiviteter och koordinera arbetet mellan PR-ansvariga på lokalorterna och projekten.
Ansvara för IFMSA-Swedens konton på olika webbplattformar som föreningen använder, såsom Googlekonton, Canva, Mentimeter mfl.
Ansvara för att IFMSA-Swedens grafiska profil hålls uppdaterad och att regleringar kring användning av logotyper följs.
Genomför nationella mailutskick (för de mest prioriterade medlemsmöjligheterna) via vårt medlemsregister.
Ansvara över föreningskameran och att bilder tas under våra nationella event.
Observera att till verksamhetsåret 24/25 kan namnet på posten komma att ändras, samt åläggas arbete inom centralstyrelsen. Assistentposter till mediaansvarig planeras att utlysas under våren för att avlasta och utveckla arbetet inom PR och kommunikation.
Denna post kräver god tillgänglighet under året samt att du värdesätter deadlines och är bra på att delegera arbete. Tidigare erfarenhet av PR och webbsidor, samt god kännedom om föreningen förväntas för denna post.
Kontakt: admin@ifmsa.se
-
Denna post har det övergripande ansvaret för kapacitetsbyggande verksamheten inom IFMSA-Sweden, dvs. fortbildningen av våra medlemmar. Detta är en bred post med många möjligheter - så om du gillar att organisera workshops, utbilda andra och även få en internationell touch, då är denna post för dig!
Du håller medlemmarna uppdaterade om internationella möjligheter till fortbildning och trainerutbildningar som äger rum flera gånger om året i olika delar av världen. Kanske till och med arrangerar en training på hemmaplan i Sverige! Internationellt har du möjlighet att åka på trainings för att utbilda dig samt hålla kontakt med andra NOCs. Du kommer få insikt i alla delar av föreningen och vad som arrangeras för att utveckla den.
Posten som NOC inkluderar uppgifter såsom att:
Ansvara för att ha kontakt med aktiva trainers i IFMSA-Sweden och ansvara för att nya trainers utbildas genom att sprida information kontinuerligt om när ansökningar öppnar till trainings internationellt och informera lokalt och nationellt om vad trainings innebär, och varför det är roligt och givande att delta i en training.
Vara involverad i den internationella kapacitetsbyggande verksamheten genom kontakt med europeiskt ansvarig för kapacitetsbyggande och resterande ansvariga i respektive nationell medlemsorganisation genom mejlserver där det kontinuerligt skickas ut information.
Vara påläst inför de två årliga General Assemblies inför CB-plenary där man röstar in ändringar i riktlinjerna, oavsett om du är på plats eller inte.
Planering av trainingsessions till nationella helger.
Nära samarbete med VPI (vice president för interna frågor) för att se till att lokalorterna arrangerar kapacitetsbyggande aktiviteter och finnas som stöd för våra medlemmar i IFMSA-Sweden som vill arrangera sådana aktiviteter.
Erfarenhet rörande kapacitetsutveckling och fortbildning inom IFMSA och/eller inom andra organisationer är meriterande. Vi ser gärna att du som sökande har ett intresse att själv utbilda dig till trainer i IFMSA under din tid på posten (om du inte redan är trainer i IFMSA). Syftet som trainer är att kunna arrangera workshops hemma i Sverige. Det är alltså inget måste att man redan ska vara trainer och det kommer finnas goda möjligheter till utveckling och att växa under verksamhetsåret!
Observera att till verksamhetsåret 24/25 kan namnet på posten komma att ändras, samt åläggas arbete inom centralstyrelsen. Under verksamhetsåret 2023-2024 har vi inte haft en NOC så vi längtar verkligen efter att detta ska starta igen i IFMSA-Sweden!
Kontakt: training@ifmsa.se
-
National Professional Exchanges Officer for incoming students
Denna post är för dig som brinner utbyten och lite extra just för våra utländska studenter som ska praktisera i vår svenska sjukvård. Du kommer få jobba med utbytesansvariga på alla nivåer - lokalt, nationellt och internationellt. Posten ger dig även fantastiska internationella möjligheter, exempelvis förväntas du delta på ett världsmöte (General Assembly), främst det i mars, det arrangeras även en NEO/NORE-weekend i Europa årligen, och om du är intresserad av att fortsätta internationellt du är ett steg närmare de internationella utbytesposterna kommande år.
Du som NEO-in ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten, nationell samordnare för utbytesverksamheten, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. NEO-ins huvudansvar är att hantera ansökningarna för utländska inkommande studenter för den kliniska verksamheten (SCOPE). Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten.
Posten som NEO-in inkluderar uppgifter såsom att:
Bära huvudansvaret för att koordinera och på nationell nivå planera mottagandet av inkommande SCOPE-studenter under juli och augusti månad. Du ansvarar för fördelning av studenter till respektive lokalort och klinikplats. Ett mycket roligt arbete!
Ansvara för att LEOs har den kunskap och information som krävs för att hitta klinikplatser och ihop med NORE-in se till att LEOs och LOREs kan utföra sina arbetsuppgifter på lokalorten.
Se till så att utbytesvillkoren för SCOPE i utbytesdatabasen är korrekta och uppdaterade.
Vara huvudansvarig för de enskilda utländska studenternas ansökningar genom att bland annat skicka ut Invitation Letters och Card of Acceptances.
I samarbete med övriga i utbytesgruppen se till att utbytesverksamhetens årsplan för och att deadlines möts.
Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger tillsammans med övriga i nationella utbytesgruppen.
Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NEO-out se till att uppdatera information om den kliniska utbytesverksamheten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.
NEO-in jobbar tätt med övriga utbytesansvariga och har även en stor del i det internationella arbetet. Du förväntas hålla dig uppdaterad om arbetet som sker internationellt inom SCOPE och föra det vidare till nationell och lokal nivå. NEO-in håller kontakt med det internationella SCOPE-teamet och informerar dem om eventuella förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.
Kontakt: neo-in@ifmsa.se
-
National Research Exchanges Officer for outgoing students
Denna post passar dig som tycker forskningsutbyten är extra spännande och vill hjälpa till med att våra svenska studenter ska få åka utomlands och forska! Du kommer få skriva kontrakt med andra länder, hjälpa våra svenska studenter i ansökningsprocessen och få möjlighet att delta på internationella möten, särskilt GA i augusti där vi skriver nästa års kontrakt. Posten öppnar även upp möjligheten att fortsätta internationellt inom SCORE!
NORE-outs huvudansvar berör utresande svenska studenter som ska på forskningsutbyte.
NORE-out ansvarar, tillsammans med övriga tre nationella utbytesposter och den nyinförda nationella funktionärsposten, nationell samordnare för utbytesverksamheten, för IFMSA-Swedens utbytesverksamhet inom SCOPE och SCORE. Vi ser helst att du som söker till posten har varit lokalt utbytesansvarig då det underlättar att redan ha insikt i utbytesverksamheten men alla intresserade är välkomna att ansöka.
Posten som NORE-out inkluderar uppgifter såsom att:
Skriva kontrakt för forskningsutbyten inför nästkommande utbytessäsong och vara huvudansvarig i processen för de svenska studenternas ansökningar för forskningsutbyten utomlands.
Vara behjälplig NORE-in i kontakten med LOREs på lokalorterna så de har det stöd som behövs för att utföra sina arbetsuppgifter.
Tillsammans med NORE-in ansvara för att forskningsplatser utannonseras under hösten och enligt priortieringssystemet tilldela svenska studenter forskningsutbyten de ansökt.
Tillsammans med nationell utbytesamordnare och NORE-in se till att uppdatera information om forskningsutbyten i IFMSA-Swedens marknadsförningsmaterial, både digitalt samt i tryck.
Planera och utföra arbetsgruppens program under nationella helger, tillsammans med övriga nationella utbytesansvariga.
Som NORE-out jobbar du tätt med övriga nationella utbytesansvariga och kommer att vara involverad i det internationella arbetet. Man ska även hålla sig uppdaterad på det arbete som sker internationellt inom SCORE och föra det vidare nationellt och lokalt. Du förväntas också hålla kontakt med internationella SCORE-teamet kring uppdateringar och förändringar i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet.
Kontakt: nore-out@ifmsa.se
Postbeskrivningar till funktionärsposter
En funktionärspost innebär att du arbetar nära styrelsen och förväntas finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret. Funktionärer bjuds in att delta vid årets styrelsemöten, men saknar dock rösträtt inom styrelsen.
-
Brinner du för nallesjukhuset? Då har du möjlighet att söka till Nationell samordnare för Nallesjukhuset, en spännande post med huvudansvar för att samla de lokala åsikterna och driva förbättringsarbete nationellt!
Som nationell samordnare för nallesjukhusen är det din uppgift att kalla till nationella möten med representanter från de lokala projekten ungefär 2 gånger per termin. Du som söker denna post bör ha varit med i Nallesjukhuset på lokal nivå för att på bästa sätt kunna svara på frågor om verksamheten med större inblick. Samarbetet med NPO blir tätt i denna post då de behandlar samma arbetsgrupp och om du har ambitioner att driva verksamheten framåt med avseende till nallesjukhusen på nationell nivå finns det goda möjligheter till det.
En funktionärspost innebär att du arbetar nära styrelsen och förväntas i den mån det är möjligt delta vid årets styrelsemöten, samt finnas tillgänglig på mail under hela verksamhetsåret. Funktionärerna saknar dock rösträtt inom styrelsen.
Posten som Nationell samornare för Nallesjukhuset inkluderar uppgifter såsom att:
Hålla i nationella möten med representanter från nallesjukhusen 2 gånger per termin.
I samråd med NPO fortsätta att utveckla verksamheten i en positiv riktning.
Fortbilda nallesjukhusets lokala styrelsemedlemmar.
Se till att kommunicera erfarenheter och idéer mellan de olika lokalorterna, underlätta för samarbete.
Eventuellt ordna en projekthelg per år för nallesjukhusens styrelsemedlemmar.
Kontakt: nallesjukhuset@ifmsa.se
-
Nationell samordnare för Institute for Indian Mother and Child (IIMC)
Brinner du för IIMC? Då har du möjlighet att söka till Nationell samordnare för IIMC! En ny och spännande funktionärspost, med huvudansvar för att samla lokala åsikter och tankar för att driva förbättringsarbete nationellt! Som funktionär innebär det att du arbetar nära nationella styrelsen och förväntas delta i nationella styrelsemöten, i den mån det är möjligt. Funktionärer saknar dock rösträtt inom styrelsen.
Som nationell samordnare för IIMC är det din uppgift att cirka två gånger per termin kalla till nationella möten med representanter från de lokala projekten. Du som söker denna post bör ha varit med i IIMC på lokal nivå för att på bästa sätt kunna besvara frågor
om verksamheten.
Du arbetar i nära samarbete med Nationellt ansvarig för arbetsgruppen för folkhälsa (NPO) som kommer att agera som din kontaktperson med nationella styrelsen.
Dina arbetsuppgifter är:
Att hålla i nationella möten med representanter från IIMC två gånger per termin.
Att i samråd med NPO fortsätta att utveckla IIMC-projektens verksamhet.
Att underlätta samarbetet mellan föreningens lokalorter, bland annat genom att informera om medlemsmöjligheter och dylikt.
Att i samråd med MACHA samordna PR-material för utlysning av volontärplatser till IIMC i Indien som inträffar under sommarmånaderna.
Att ha regelbunden kontakt med MACHA.
Kontakt: npo@ifmsa.se
-
Denna post är för dig som varit tidigare engagerad inom föreningen och vill fortsätta att bidra med ett viktigt och uppskattat arbete, men inte har tid och möjlighet att engagera dig hela året med en styrelsepost. Du tillhör varken styrelsen eller funktionärsposterna, utan agerar som ett självständigt organ. Det är ett roligt och socialt arbete som kräver föreningsinsikt och innebär en hel del intervjuer.
Posten som Valberedning innebär att du:
I början av hösten gör upp en plan inför utlysandet av poster och arbetet kring rekryteringen.
Håller en tät dialog med styrelsen angående planen för valberedningens arbete så att valet kan hållas under FUM, ett datum som passar båda parter.
Delegerar ut att uppdatera funktionärsposterna och ser till att informationen till hur man söker når ut till IFMSA-Swedens medlemmar.
Håller intervjuer med sittande styrelse om arbetsåret som varit och hur de ser på framtiden.
Håller intervjuer med ansökande till nästa styrelseår
Skickar ut ett förslag för posterna till Fullmäktige som ska tillsättas inför FUM.
Du har en god kännedom om föreningsengagemang på styrelsenivå och vet hur arbetet ofta kan te sig. Du tycker om att ta kontakt med människor och har en god översikt över föreningen för att kunna välja den bästa styrelse föreningen kan få. Du arbetar under augusti till och med november, vilket är perioden före valmötet.
Kontakt: valberedning@ifmsa.se
-
Du är en veteran i föreningen som är på väg att fasa ut ditt engagemang, men inte riktigt vill släppa taget än. Tillsammans med en annan erfaren och tidigare engagerad granskar du vad nationella styrelsen har för sig under året, går igenom budget och rapporter och försäkrar er om att verksamheten inte avviker från föreningens syfte. Du kan även kontaktas med frågor från styrelsemedlemmar avseende tolkning stadgeintruktioner med mera.
Posten innebär:
Att ni analyserar styrelsens halvårsrapport under sommaren.
Att ni skriver en revisionsrapport inför Fullmäktige i februari, då ni framställer er rapport till fullmäktige och rekommenderar ansvarsfrihet eller ej.
Utöver detta står ni till föreningens förfogande vid svåra beslut där styrelsen kan uppfatta sig behöva extern rådgivning av erfarna föreningsmänniskor.
Posten innebär inget kontinuerligt engagemang under året. Det är ett trevligt sätt att avsluta sitt engagemang på!
Kontakt: revisorer@ifmsa.se
Postbeskrivningar till assistentposter
En assistentpost innebär att du hjälper den som sitter på den nationella styrelseposten. Är du nyfiken på det nationella men vill vara med utan lika stort ansvar? Här jobbar du med postens specifika arbetsuppgifter och är inte ansvarig för övrigt styrelsearbete.
-
Som merchansvarig är du är assistent till vice ordförande för media och kommunikation (VPPRC) och ansvarar för planering och beställning av profilprodukter till föreningen. Du arbetar nära VPPRC, kassör och övriga styrelseposter med frågor gällande merchmaterial. Du ansvarar för att kontakta företag för beställning, hantera inköp och avtal med företag och hantera viss designutformning av material ihop med nationella styrelsen.
Vi ser gärna att du har tidigare erfarenheter av att hantera ekonomi, och har ett intresse för design!
Posten är under halva verksamhetsåret till september. Vi ser gärna att du söker även under andra halvan av verksamhetsåret. Observera att posten som VPPRC är vakant, men vi tillsätter assistenter för att öka intresset för den nationella posten och göra den mer hållbar med assistenter.
Vid frågor kontakta admin@ifmsa.se
-
Är du en fena på sociala medier och/eller design? Då är posten som publiceringsassistent för dig! Du är assistent till vice ordförande för media och kommunikation (VPPRC).
Vi söker en person som vill sköta IFMSA-Swedens sociala kanaler. och hemsida Posten innebär ett nära samarbete med VPPRC och övriga nationella styrelseposter gällande publiceringar. I ditt arbete förväntas du göra designer till i Canva, göra själva publiceringarna på våra sociala kanaler och på vår hemsida, i viss mån också besvara frågor i DMs. De beskrivande texterna till publiceringarna kommer du få av den person som önskar publiceringen.
Uppdraget sträcker sig till halva verksamhetsåret (slutet på september) men vi hoppas att du gärna vill söka igen under nästa halva också. Observera att posten som VPPRC är vakant, men vi tillsätter assistenter för att öka intresset för den nationella posten och göra den mer hållbar med assistenter. Är du intresserad av att söka posten som VPPRC? Hör av dig till admin@ifmsa.se!
Tidigare erfarenhet av liknande uppdrag och kunskap i hur man skapar designer i Canva och hanterar Squarespace är att föredra. När du söker denna post ser vi gärna att du bifogar någon typ av "portfolio”.
-
Vi söker dig som brinner lite extra för att engagera dig i IFMSA-Swedens klinik- och forskningsutbyten. Gillar du att koordinera, planera och få vara spindeln i nätet? Genom denna position får du både lokal, nationell och internationell kontakt samtidigt som du kontinuerligt får stöttning av våra nationellt utbytesansvariga. På nationell nivå inom utbytesverksamheten hanterar vi kontraktsskrivningen av IFMSA-Swedens utbyten, utresande och inkommande studenter. Vi koordinerar utbyten i Sverige nationellt genom planering av ekonomin, utbildningsaktiviteter utanför praktiken, socialt program, fadderrekrytering och mycket annat roligt som utförs på alla våra lokalorter som tar emot utbytesstudenter. Uppdraget kommer endast bestå av utbytesverksamhetens uppgifter nationellt och inget övrigt styrelsearbete. Assistentuppgifterna kan variera och bestäms tillsammans med utbytesansvariga, men kan innefatta exempelvis: hjälpa till att skapa PR-material för utbyten, mejla lokalt eller internationellt utbytesansvariga, kontrollera ansökningar, bistå i koordinering på nationell nivå av inkommande studenter m.m.
Uppdraget pågår i 6 månader, med start i september 2024 till slutet av februari 2025. Uppdraget kommer belönas med 3 poäng i vårt prioriteringssystem för klinik- och forskningsutbyten. Inga tidigare erfarenheter krävs, det viktigaste är att du har tid och motivation! Det är meriterande att tidigare ha engagerat sig i IFMSA-Swedens utbytesverksamhet och är intresserad av att engagera sig vidare nationellt efter uppdragets slut.
Som NEO-in assistent kommer du arbeta med uppgifter som berör de kliniska utbytena för inresande studenter.
Då den kliniska utbytesverksamheten samarbetar tätt med forskningsutbytesverksamheten - gällande planering av ekonomi, socialt program, fadderverksamhet för inresande studenter, med mera har vi mycket gemensamt med utbytesansvariga för SCORE.
Posten är under första halvan av verksamhetsåret till september, vi ser gärna att du är intresserad av att fortsätta även andra halvan av verksamhetsåret. Observera att posten som VPPRC är vakant, men vi tillsätter assistenter för att öka intresset för den nationella posten och göra den mer hållbar med assistenter.